25 Ocak 2011 Salı

Universiade Kış Konferansı başladı


FİSU Başkan Yardımcısı Gallıen: “Bu oyunlarla Erzurum küresel bir kent kimliği kazanıyor.”

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında Atatürk Üniversitesi Rektörlü tarafından düzenlenen “Universiade Kış Konferansı” başladı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılışında ilk konuşmayı Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akçay yaptı.
Akçay, katılımcılara teşekkür etti ve konferansın başarılı geçmesini diledi.
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında Erzurum’a yapılan kış sporları tesislerinin şehrin ekonomisine önemli katkı sağlayacağını da vurgulayan Akçay, “Bu tesisler, umarım, şehrimizin ve bölge insanımızın yaşam sitillerini değiştirmelerine de katkı sağlar,” dedi.
Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer ise, konuşmasında, sporun tüm dallarını teşvik ettiklerini ve yaygınlaşması için çaba gösterdiklerini anımsatarak, “Biz, sporu eğitimin bir parçası olarak görüyoruz. Spor yoluyla eğitimin gençlerimize çok şey kazandırdığını biliyoruz. Erzurum’daki tesislerin de bu yönde büyük bir hizmet yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, dört yıl önce başlayan bir büyük rüyanın bugün gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
“2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Atatürk Üniversitesi ve Erzurum için çok büyük fırsatlar sunacaktır” diyen Koçak, yapılan tesislerin Türkiye’de tek olduğunu, dünyada ise sayılı spor tesisleri arasına girdiğini anlattı.
“Erzurum, eğitim merkezi olması yanında artık kış sporları merkezi de olacaktır” tespitini yapan Rektör Koçak, “Gençlerimizi bu tesislere bekliyor, ileride içlerinden şampiyonlar çıkmasını arzu ediyoruz” dedi.
Koçak, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’a yapılan tesislerden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ilgili bakanlara ve organizasyonda emeği geçen herkese ayrıca teşekkür etti.
FİSU Başkan Yardımcısı Claude-Louis Gallıen da başarılı bir şekilde gerçekleşen organizasyondan ve Erzurum’a yapılan yatırımlardan büyük bir gurur duyduğunu söyledi.
Anadolu’nun büyük bir medeniyet beşiği olduğunu, Erzurum’un ise Anadolu’nun zirvesinde yer alan müstesna ve tarihi bir kent olduğunu ifade eden Gallıen, Nazım Hikmet’in Erzurum’la ilgili bir şiirinden mısralar okudu ve alkış aldı.
Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip büyüyen ekonomisiyle dünyada dikkatle takip edilen bir ülke olduğunu hatırlatan Gallıen, kış oyunları için yapılan yatırımların ise, Doğu Anadolu’nun ve özellikle Erzurum’un kalkınmasında öncü bir rol oynayacağını vurguladı.
“Burada dağlar var, su var; bunlar, doğanın bize sunduğu nimetlerdir, iyi bakılması ve korunması gerekir, çünkü kırılgandır,” diyen Gallıen, doğayı doğru kullanma kültürünün benimsenmesi gerektiğini de şu atasözüyle hatırlattı: “İç dediler de çeşmeyi kurut demediler!”
FİSU Başkanı George E. Kıllıan ise, oyunların Erzurum’a verilmesi sürecini, Erzurum’a yaptığı ziyaretleri ve o günlerde şehre hâkim olan heyecanı anımsattı.
“Nerden nereye geldik. Dört yıl önce bugün bu şehirde olanlarla ilgili kimsenin bir fikri yoktu. O zamanki yöneticilerle sık sık bir araya gelip konuşuyorduk. Bizden öğrenmeye çalışıyorlardı. Bugün gelinen noktayı hepimiz görüyoruz. Ben bu tablodan onur duyuyorum” değerlendirmesini yapan Kıllıan, Türkiye’nin, özellikle Erzurum’un, bu oyunlarla çok şey öğreneceğini ifade etti.
“Tecrübe en değerli şeydir; burada yapılacaklardan öğrenin, gençlerinize öğretin” diyen Kıllıan, bu tesislere sahip olan Türkiye’nin bundan sonra kış sporlarında dünya çapında başarılara imza atacağından emin olduğunu kaydetti.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük spor yatırımlarından birini 500 milyon lira harcamayla Erzurum’da gerçekleştirdiğini, tesislerin ortaya çıkmasıyla birlikte gerek yurt içinden gerekse yurt dışından kış turizmi yatırımı yapmak isteyenlerin arttığını açıkladı.
Söz konusu yatırımın Erzurum’un alt yapısını ve üst yapısını büyük ölçüde değiştirdiğini, kentsel dönüşüm ve TOKİ yatırımlarıyla gecekondu bölgelerinin hızla ortadan kalktığını anlatan Öztürk, kara ve havayolu standardının da aynı dönemde yükselen Erzurum’u bugün dünyada bilinen bir şehir özelliği kazandığını sözlerine ekledi.
Daha sonra Universiade Kış Konferansı oturumlarına geçildi. Konferans 27 Ocak’a kadar devam edecek.
BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder