27 Ocak 2011 Perşembe

Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı Fotoğraf Sergisi


Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı Fotoğraf Sergisi” Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonunda açıldı.
Takdim konuşmasında “Serginin Erzurum’daki açılışında sizleri selamlamaktan mutluluk duyuyorum” diyen Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Erzurum’un, on yıllardan beri Türkiye’deki demiryolu ulaşımında, Kafkas devletlerine bağlantısı nedeniyle de büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Erzurum’da yarın başlayacak olan 2011 Dünya üniversitelerarası Kış Oyunlarıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Cuntz, şöyle devam etti:
“Yirmi dokuz ulusa mensup genç insanlar yarından itibaren spor müsabakalarında karşı karşıya gelip birbirleriyle yarışacaklar. Almanya’dan da bir ekip Erzurum’a geldi. ‘Universiade’, benzersiz bir fırsat sunuyor. Çünkü müsabakalar için dünyanın her tarafından gelen insanlar burada buluşuyor ve Türkiye’ye de hepimizin bildiği o içtenliği ve misafirperverliğiyle kendini yeniden tanıtma fırsatı veriyor. Buna benzer bir fırsata Almanlar da bu kış 7-20 Şubat tarihleri arasında Garmisch-Partenkirchen’de gerçekleşecek Dünya Alpin Kayak Şampiyonası ile sahip olacak.”
Almanya ile Türkiye’nin sadece sportif faaliyetlerle birbirine bağlı olmadıklarını, iki ülkenin uzun ortak bir tarihi paylaştıklarını anımsatan Cuntz, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Geçmiş yüzyıllarda ortak başarılar ve başarısızlıklar oldu, aydınlık ve karanlık dönemlerden birlikte geçildi. 100 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olan Hicaz ve Bağdat Demiryolunun inşaatı bana göre birlikte neler yapabileceğimizin bir sembolüdür. Günümüzde bir altyapı projesi olarak adlandıracağımızı bu demiryolu, bugün halen kullanılan bağlantıları ve güzergahıyla o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nda yeni bir ulaşım aracıydı. Yapıldığından beri güzergahı üzerinde bulunan ülkelerin ekonomik ve kültürel gelişimine önemli katkısı olmuştur.”
Açılışa, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, Almanya Erzurum Konsolosu Dr. Yılmaz Kuşkay, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu ve diğer konuklar katıldı.
Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı Fotoğraf Sergisi 27 Şubat’a kadar gezilebilecek.
BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder