10 Ocak 2011 Pazartesi

Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu: "Doğu Anadolu deyince akla Erzurum ve Atatürk Üniversitesi gelmektedir"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: “Doğu Anadolu deyince akla Erzurum ve Atatürk Üniversitesi gelmektedir.”
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin Kafkas bölgesinin merkezi bir üniversitesi olması gerektiğini vurgulayarak, “Atatürk Üniversitesi sahip olduğu geleneği ve hinterlandı ile bölgesinin en güçlü üniversitesidir. Bu imkânları doğrultusunda hareket etmesi onu daha da büyütüp güçlendirecektir,” saptamasını yaptı.
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Erzurum`da düzenlenen 3. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde, dışişleri müsteşarı, müsteşar yardımcıları ve Türkiye’nin bazı büyükelçileriyle birlikte Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı makamında ziyaret etti.
Rektör Koçak, ziyarette, Davutoğlu ve beraberindekilere, Atatürk Üniversitesi hakkında çeşitli bilgiler sundu. 1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi’nin temellerinin 1938 yılında Atatürk tarafından atıldığını hatırlatan Koçak, 19 fakülte ve çok sayıda yüksekokul, enstitü ve araştırma merkezlerine sahip olan Atatürk Üniversitesi’nden bugüne kadar 150 bin civarında mezun verildiğini söyledi.
“Halen 43 bini örgün eğitimde, 20 bini de açık öğretimde olmak üzere toplam 63 bin öğrenci mevcudumuz var” diyen Koçak, “Bin 250’si akademisyen, toplam 2 bin 500 öğretim üyesine sahibiz. 4 bin çalışanımız, lojmanlarımızla birlikte 50 bin üzerindeki nüfusumuzla Türkiye’nin en büyük yerleşke üniversitelerinden biriyiz,” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’nin ilk on ve dünyanın da ilk beş yüz üniversitesi arasında yer aldığına dikkat çeken Koçak, şöyle devam etti:
“Atatürk Üniversitesi’ni bir dünya üniversitesi yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Yeni kurduğumuz Orta Doğu ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi’miz 1. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı’nın ilkini geçen yıl gerçekleştirdi. Bu toplantının ikincisini 6 Haziran’da yine Atatürk Üniversitesi’nde yapacağız. 18 ülkeden 70 civarında rektör ve üst düzey eğitimci bu toplantıya katıldı. Çeşitli işbirliği protokolleri imzaladık. Yine yaz okulumuza 6 ülkeden 50 civarında yabancı öğrenciyi konuk ettik. Gürcistan Üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı ile uluslar arası ilişkiler bölümlerinde okuyan öğrencilerden bir gurubu yine üniversitemizde konuk ettik ve yoğunlaştırılmış Türkçe kurusuna tabii tuttuk.”
Davutoğlu’nun konuşması
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ise, yaptığı değerlendirmede, üniversitelerin bulundukların şehirlerin gelişmesinde oynadıkları rolden söz etti. Davutoğlu, “Doğu Anadolu deyince akla Erzurum ve Atatürk Üniversitesi gelmektedir. Türkiye’nin ilk kampus üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi’nin bölgesine ve ülkeye çok şey kattığını biliyoruz,” dedi.
Hindistan kökenli tarih bilimcisi Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptığını hatırlatan Davutoğlu, “Hamidullah Hocanın Atatürk Üniversitesi’nin yurt dışında tanınmasında önemli katkıları olmuştur,” değerlendirmesini yaptı.
Atatürk Üniversitesi’nin Kafkas bölgesinin merkezi bir üniversitesi olması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Atatürk Üniversitesi sahip olduğu geleneği ve hinterlandı ile bölgesinin en güçlü üniversitesidir. Bu imkânları doğrultusunda hareket etmesi onu daha da büyütüp güçlendirecektir,” saptamasını yaptı.
Kafkas-İran-Hazar bölgesiyle ilgili yeterince akademik çalışma olmadığını anımsatan Bakan Davutoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin bu eksikliği gidermesi gerektiğini ifade etti.
Atatürk Üniversitesi’ndeki yabancı hoca sayısının artmasının önemine de vurgu yapan Davutoğlu, “Atatürk Üniversitesi bir kardeş üniversite edinmesi durumunda önemli avantajlar elde edebilir,” diye konuştu.
Tahran’da Türkoloji Bölümü
Toplantıda konuşan Türkiye’nin İran Büyükelçisi Ümit Yardım ise, Tahran’da bir “Türkoloji Bölümü” kurmak istediklerini dile getirdi ve bu konuda Atatürk Üniversitesi’nden destek istedi.
Rektör Koçak, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Daha sonra, Koçak, Davutoğlu ve beraberindekilere Atatürk Üniversitesi tarafından yayınlanan çeşitli kitaplar ile hediyeler takdim etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise “Atatürk Üniversitesi Şeref Defteri”ni imzaladı ve Bakanlığın Plaketini Rektör koçak’a takdim etti.
BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder