24 Ocak 2011 Pazartesi

"Sanat Tarihi Açısından Erzurum" Kitabı Yanınlandı

“Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabı yayınlandı

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sanat Tarihi Açısından Erzurum” adlı bilimsel eser yayınlandı.

“Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabını Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan ve Arş. Gör. Muhammet Arslan hazırladı. Doç. Dr. Ali Murat Aktemur ile Dr. N. Tuba Yiğitpaşa ise çalışmaya katkıda bulundular.

Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, çalışmaya yazdığı önsözde, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Elinizdeki bu kitap, yıllardır Erzurum’da Sanat Tarihi alanında yaptığımız çalışmaların bir sonucudur. 1988 yılında Erzurum Belediye Başkanlığı’nca yayınlanan ‘Şehr-i Mübarek Erzurum’ adlı kitapta tarafımızdan yazılmış olan, ‘Geçmişten Günümüze Erzurum ve Çevresindeki Tarihi Kalıntılar’ bölümüne, geçen yıllar içerisinde elde edilen çeşitli bilgiler de eklenerek bu kitap ortaya çıkmıştır. Kuşkusuz son on beş yıldır başkanlığını yaptığım ve on ili kapsayan ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı’ sıfatıyla çevrede gördüğümüz birçok tarihi yapı, kale, kült merkezi ve höyükler de bu eserin içerisindeki yerini almıştır.”

Erzurum ili dâhilindeki tarihi eserlerin tamamının tanıtımına yönelik derli-toplu bir çalışmanın olmadığını hatırlatan Gündoğdu, “Özele yönelik bazı çalışmalar yapılmış ise de bunlar kapsamlı bir çalışma olmaktan uzaktır. Bu durumu dikkate alarak Üniversitemiz Araştırma Projeleri biriminden aldığımız destekle bu eseri ortaya koymuş bulunuyoruz, ” dedi.

396 sayfadan oluşan “Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabında, Erzurum’un Tarihçesi, Erzurum İl Sınırları içerisindeki höyükler, arkeolojik yerleşimler, İslam döneminde etkin olan tarihi yerleşimler, Erzurum’daki arkeolojik kazılar, Erzurum’daki mimari; Kübele Tapınakları ve Kült merkezleri, Kaya Mezarları, Kiliseler-Şapeller, Manastırlar, Camiler-Mescitler, Namazgâhlar, Tekke ve Zaviyeler; Türbe ve Kümbetler, Eğitim Yapıları-Medrese ve Mektepler; Ticaret Yapıları-Kervansaraylar, Hamamlar, Çeşmeler, Köprüler, Savunma Yapıları (Kaleler, Tabyalar); Konut Mimarisi, Son Dönem Osmanlı ve Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Ait Kamu Yapıları, tek tek ele alınıp bilimsel yönden değerlendiriliyor.

Ele alınan konular ayrıca görsel malzemeyle destekleniyor.

“Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabında ayrıca Aşkale, Çat, Hınıs, İspir, Karayazı, Narman, Oltu, Olur, Pasin ve Şenkaya’daki kültür varlıkları da ele alınıp değerlendiriliyor.

“Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabı Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden temin edilebilir.

BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder