3 Ocak 2011 Pazartesi

Sarıkamış Şehitlerini bir kere daha rahmet ve minnetle andık


Erzurum valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından ortaklaşa düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı gerçekleştirildi. Programa bu yıl Nasuh Mahruki başkanlığında bir AKUT grubu da destek verdi.
İlk tören Erzurum’da eski Hükümet Meydanı’ndaki “Erzurum’un Kahraman Çocukları Anıtı”nın ziyaret edilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Burada bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üzerinde yaşadığımız bu toprakları mallarını ve canlarını feda ederek bize vatan kılan ‘ecdadın’ unutulmaması için tarihi mirasa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Rektör Koçak, Köprüköy Muharebeleri sırasında erzakı biten askere yardım malzemesi götüren Erzurumlu çocukların yaşadıklarını anlattı.
Birinci Dünya Savaşı yıllarında Köprü Köy’deki Türk ordusuna sırtlarında yiyecek taşıyan çocukların yurt savunmasında üstlendikleri görevi başarıyla yerine getirdiklerini anımsatan Rektör Koçak, şöyle devam etti:
“O günlerin Erzurum Valisi Tahsin (Uzer) Bey`in emriyle dikilen çuvallara doldurulan 30 kiloluk gıda ve ihtiyaç maddesini, bu kahraman çocuklarımız, Deveboynu yoluyla Nebi Hanlarına kadar o kışta kıyamette taşımışlardır. Ondan öteye de Pasin halkı yine sırtında ve zorlu koşullarda ordunun ihtiyacı olan bu malzemeyi ve diğer malzemeleri cepheye götürmüştür. Bu davranış, milletimizin tarihinde bir kere göze çarpan bir durum değildir, hemen her savaşta, zor zamanlarda, Türk milleti, erkeğiyle, kadınıyla, yaşlısıyla, çocuğuyla aynı duyarlılığı har zaman göstermiştir. Bu vesileyle şehitlerimizi ve tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.”
Pencerenizi açıp soğuğu hissedin
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Bingür Sönmez’de konuşmasında, bu geceyi, (24 Aralık 2010) Bardız’da kurulacak Kutup Çadırlarında geçireceklerini belirdi.
Sönmez, “Halkımıza seslenmek istiyorum: Bu gece bir ara kalkıp pencerenin camını açın ve bir iki dakika soğuğu hissedin. Sonra da Alluekber’de tam da bugünlerde donmaya başlayan on binlerce Mehmetçiği düşünün. Şehitleri kimse unutmasın ve unutturmasın. Rahmet ve dualarla onları analım, hatırlarını nesilden nesile aktaralım,” dedi.
Daha sonra konvoy halinde Köprüköy’e giden grup burada Sarıkamış şehitleri Anıtı’nı ziyaret etti. Saat 15.00’de 29. Tümen’e 85. Alay Sancağı Çekilmesinin ardından saat 16.00’da Bardız Yayla Şehitliği’ne ulaşan grup şehitlikte nöbet tuttu. Buradaki canlandırmaya izciler ve Bardız halkı da katıldı.
Bölgeye Kutup çadırları kuran grup geceyi çadırlarda geçirecek. Sarıkamış şehitlerini Anma Programı yarın sona erecek.
BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder