15 Aralık 2010 Çarşamba

Ermeni meselesi üzerine yeni bir web sitesi kuruldu


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez ve Çağdaş Türk lehçeleri Edebiyatı Bölümü öğrencileri Ermeni meselelerini ele alan (http://www.therealhistory.org / http://www.gercektarih.org) adlı bir site kurdu.

Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen sitenin tanıtım toplantısında konuşan Dekan Prof. Dr. Yılmaz Özbek, çalışmayı, Eğilmez başkanlığındaki Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin bir kuruluşu olan, “Genç İnisiyatif Platformu”nun hazırladığını belirterek, “Üniversite gençliği demek, ülkenin sorunlarına, dünyada olup bitenlere karşı duyarlılık geliştirmek demektir. Bu duyarlılıklarından dolayı öğrencileri kutluyorum,” dedi.

Daha sonra konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da, öncelikle, söz konusu platformu düşünüp hayata geçiren başta Atatürk Üniversitesi öğrencileri olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Koçak, “Gençlerimizin önde yürümeleri ve bu işi organize etmeleri bizi ayrıca mutlu etmiştir,” dedi.
Koçak, bilgi toplumunda yaşadığımızı hatırlatarak, “Bilgi, artık günlük değişmektedir. Bildiklerimiz değişiyor, ama bilmemiz gerekenler de olması gereken yerlerde olmalı diye düşünüyorum. Yani, geçmişimize ait, tarihimize ait gerçeklerin herkes tarafından binmesi gerekir. Gerek ulusal, gerekse uluslararası platformlarda bu çabaların görülmesi, biz ne kadar haklıyız, desek de, eğer görülmüyorsa, bir noktada haksız durumuna düşüyoruz. Bu platformun ortaya çıkmasında sadece Türk-Ermeni meselesi değil, ülkeyle ilgili başka formlar da olmalıdır,” dedi.

Koçak, söz konusu sitenin Atatürk Üniversitesi’nde başlaması ve öğrenciler tarafından gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirtip teşekkür etti.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise konuşmasında, üniversite gençlerinin kurduğu sivil inisiyatifin önemli olduğunu vurguladı ve dünyada bu tür çalışmaların artık daha çok sivil toplum tarafından yürütüldüğünü, Türkiye gençliğini bu konulardaki gayretini daha da artırması gerektiğini kaydetti.

Savaş Eğilmez’in konuşması:
Sitenin kurulmasına öncülük eden Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez de konuşmasında, “gençlerle uluslar arası ilişkilerde Türkiye`nin yaşadığı sorunlar konusunda yaptığımız sohbetlerde, buluştuğumuz ortak noktalardan birisi de sesimizi uluslar arası kamuoyuna ulaştıramamak, kendimizi yeterince anlatamamak olduğunu gördük. Bu site bu derlendirmenin bir sonucu olarak kuruldu” dedi.

“Her ne kadar karşımızda bizi dinlemeye çok da hevesli olmayan gerçek ya da tüzel kişiler olsa da, bu problemin çözümsüzlüğündeki en önemli payın biz de olduğuna inanıyoruz” diyen Eğilmez, şöyle devam etti: “Sizlerin de bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin dış ilişkilerinde ki en önemli sorunlarından birisi ermeni meselesidir. Son birkaç yıla kadar, Ermeni sorunun muhatapları dışarıda, Türkiye aleyhtarı çalışmaların odağı Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa da olmasına rağmen, biz bu konuyla ilgili bütün faaliyetleri ülkemiz sınırları içerisinde Türk kamuoyu nezdinde yürüttük. Aslında bu durum sosyolojik açıdan da incelenmesi gereken bir konu. Ortada bir problem var, çözümü için toplama yapmak gerekirken, biz devamlı çıkarma yaparak çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. Sonuç olarak biz bugüne kadar sesimizi kimseye duyuramadık, bildiklerimizi kimseye ulaştırmadık, meydanın tamamını Türk aleyhtarı odaklara bıraktık. Başka bir değişle biz söyledik, biz dinledik. Biz bağırdık biz alkışladık. Küreselleşen dünyada bu durumun mutlaka değişmesi lazım. Artık Türklerde, uluslar arası kamuoyunda etkin bir pozisyona, güçlü bir lobiye sahip olmalı. Biz de gençlerden oluşan bir platform oluşturarak bu problemin çözümünde küçük de olsa bir katkı yapmaya karar verdik.”

5 dilde yayın yapacak
Eğilmez, başta 1915 olayları olmak üzere, dünya kamuoyunun, Türkler ve Türk tarihi hakkında tartıştığı konulara açıklık getirecek bir web sitesi hazırladıklarını ifade ederek, “Beş dilde (Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca-Farsça) yayın yapacak bu site, etkili görsel malzemelerle, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti lehinde bir kamuoyu oluşturmaya çalışacaktır. Her gün uluslar arası medya taranacak ve başta ermeni meselesi olmak üzere, Türkler hakkında çıkan her yayın veri bankasında toplanacak, toplanan haberler kurulumuz tarafından değerlendirilerek gerekli olan tepki hayata geçirilecektir. Ve bu site her gün güncellenecektir” değerlendirmesini yaptı.

Canlı bağlantılar gerçekleştirilecek
“Haftanın belli günlerinde canlı soru cevap programları düzenlenecek, site ziyaretçileri Türk tarihi ile ilgili merak ettiği konular hakkında canlı (görüntülü) sorular sorabilecekler ve bu sorular alanının uzmanı öğretim üyeleri tarafından cevaplandırılacaktır,” diyen Eğilmez, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki sitemiz içerisinde barındırdığı özellikleriyle Türkiye de bir ilki temsil etmektedir. Bundan da ayrıca gurur duymaktayız.”

BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder