15 Aralık 2010 Çarşamba

Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican, Türkiye ile Türk dünyasının ilişkilerini anlattı

Atatürk Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü’nce düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican, Türk Cumhuriyetlerinin kendi aralarında öncelikle ekonomik temelli bir birlik kurmaları ve Türkiye’nin de buna destek vermesi durumunda, bu ülkelerin, kimsenin arka veya ön kapısı/bahçesi olmayacağını söyledi.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, konferansın takdiminde yaptığı konuşmada, Türk milletinin Türk dünyasına kültürel nedenlerle yakınlık duyduğunu, bu ülkelerin, Türkiye bakımından, stratejik ve ekonomik önemine dikkat çekti ve konferans için Erzurum`a gelen Ahat Andican’a, teşekkür etti.

Andican, Kültür Merkezi’nde verdiği, “Küresel Güçler Ekseninde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye” konulu konferansta, ilk ortaya çıktıklarında Türk Cumhuriyetlerinin ABD Merkezli Batı toplumlarında, bir ‘karadelik’ olarak algılandığını, bu algının, bu ülkelerin, dine dayalı veya milliyetçi özellikte devletler olarak ortaya çıkma ihtimalleri olduğunu ifade etti. Andican, “Ancak beklenen olmadı ve Türk Cumhuriyetleri eski Sovyet sistemini modern bir şekilde özümseyerek bugünkü yapılarını kurdular,” diye konuştu.

Andican, Sovyetlerin dağılmasından sonra ortaya çıkan yeni devletlerin bölgede bir belirsizlik ve karmaşaya neden olduğunu ve bu durumun devam ettiğini söyledi.

Çin, Rusya, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’dan oluşun ‘Şangay Beşlisi’nin Avrupa Birliği ve ABD’ye karşı Uzakdoğu Bloğu şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Andican, Türkiye’nin, bu topluluğa katılmak için başvurduğunu, fakat bir sonuç alamadığını, fakat gözlemci statüsünde mutlaka yer alması gerektiğini savundu.

Bölgeyi bir `enerji savaşları bölgesi` olarak gördüğünü ifade eden Andican, ABD’nin, Rusya ve Çin’in Türk cumhuriyetleri üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Türk cumhuriyetleriyle Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde askeri üstler kurduğunu söyledi.

Andican, ABD, Cin ve Rusya’nın bölgedeki petrol ve doğalgaz gibi büyük enerji kaynaklarını kontrol etmeye çalıştıklarını, Türkiye üzerinden ise şu anda sadece Azeri Doğalgazı’nın Avrupa’ya taşındığını, Kazakistan petrolü ve Türkmen gazını da taşınması durumunda ülkemizin önemli bir avantaj elde edeceğini ve enerji üssü haline geleceğini anlattı.

Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda, Türk cumhuriyetleriyle olan yakınlaşmasının etkileneceğini de ileri süren Andican, “AB’ye üye olmamız durumunda, Türk Cumhuriyetleri üçüncü ülke pozisyonunda kalacaktır, ilişkilerimiz etkilenecektir,” dedi.

Andican, “Ekonomik gücü olmayan bir ülkenin güçlü bir iç ve dış siyaseti de olamayacağını” belirtti ve Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınmasını sürdürmesinin önemini vurgu yaptı.

Azerbaycan’la olan ilişkilere de değinin Andican, hükümetin, Ermenistan’la tek taraflı yakınlaşma politikasını eleştirdi ve son dönemde gözlenen Azerbaycan`la ilişkilerdeki soğukluğun temel nedenin Ermenistan`la kurulmaya çalışılan ilişki olduğunu savundu. .

Konferanstan sonra, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Samih Diyarbakır ve Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican’a teşekkür plaketi ve hediye takdim etti.


BASIN DANIŞMANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder