24 Aralık 2010 Cuma

Atatürk Üniversitesi’nde başarılı 100 organ nakli

Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’ndeki Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi 100’ncü organ nakli ameliyatını da başarıyla gerçekleştirdi.
Organ Nakli Merkezi Müdürü Cerrah Doç. Dr. Bülent Aydınlı düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili bilgi verdi.
Mayıs 2004 yılında ilk canlı donörden böbrek nakliyle başlayan ameliyatlarının, Temmuz 2005’de ilk kadavra donörden yapılan nakille sürdüğünü, Mart 2008’de ise kadavradan ilk karaciğer nakli yapıldığını, Temmuz 2009’da ise canlı vericiden karaciğer nakliyle ameliyatlarıyla devam ettiğini belirten Aydınlı, aradan geçen altı yılda, 83 böbrek ve 17 karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlattı.
Organ Nakli Merkezi’nin bugün geldiği noktada pek çok öğretim üyesinin ve idari personelin emekleri ve özverili katkıları olduğunu anımsatan Aydınlı, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmasından önce böbrek hastalarının yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini ifade eden bir video izleten ve nakil yapılan bazı hastalarına söz veren Aydınlı, organ bağışının önemine dikkat çekti.
Organ naklinin bir gönül işi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bülent Aydınlı, merkezin, önündeki hedefleri ise şöyle açıkladı:
“Bir önceki basın toplantısında organ nakli gönül işidir, maddi karşılığı yoktur, demiştim. İşte sahip olduğumuz ekibimiz ve bu ekibin maddi bir karşılık beklemeden yaptığı başarılı işler bu inancın eseridir. Yapacağımız daha çok iş var. Dünya standartlarında nakiller gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla ‘çapraz nakil listesi’ oluşturduk. Laparaskopik donor nefrektomi hazırlıklarımız sürüyor. Bu çalışma organ naklinde önemli bir gelişmedir. Yine 2011 yılının ilk ayı itibariyle karaciğer nakilleri ameliyatını da başlayacağız.”
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp’da konuşmasında diyalizle yaşamaya mahkûm ve karaciğer yetmezliği çeken 100 hastaya yeniden yaşama sevinci kazandırdıkları için derin bir mutluluk yaşadıklarını söyledi. Atamanalp, Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin güçlenerek büyümesini sürdüreceğini ve daha nice yüzüncü ameliyatlara imza atacağından kuşku duymadığını ifade etti.
Koçak: Yurtdışından da hasta gelecek
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da, yaptığı değerlendirmede, organ naklinin ikinci bir hayat anlamı taşıdığını hatırlattı. Koçak, hekimliğin bir fedakârlık mesleği olduğunu, hekimlerin, gazeteciler gibi, mesai kavramına sahip olmadan her an işlerinin ve hastalarının başında bir yaşamı sürdürdüklerini söyledi.
Altı yılda yapılan yüz adet böbrek ve karaciğer naklinin küçümsenmeyecek bir başarı olduğunu ifade eden Rektör Koçak, 2011’le birlikte daha hızlı hareket edeceklerini ve daha çok organ nakli ameliyatı yapacaklarını anlattı.
Amaçlarının, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni Türkiye’nin en çok nakil yapılan merkezlerinden biri konumuna getirmek olduğunu söyleyen Rektör Koçak, organ nakli merkezinin, komşu ülkelere de hizmet vereceğini vurguladı.
Daha sonra annesinden alınan böbrekle diyalizli yaşamdan kurtulan Fatma Kavak ile yine böbrek nakli yapılan Musa Özer ziyaret edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder