29 Haziran 2011 Çarşamba

Özgür Yazılım ve Linux Günleri semineri



İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karakaplan, Atatürk Üniversitesi’nde Özgür Yazılım ve Linux Günleri adı altında Aycan Bülbül'ün girişimleriyle Linux programını tanıtıcı bir seminer verdi.

Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilen ve iki gün süren seminerde Linux Nedir? GNU/Linux ile Neler Yapılabilir? Linux kurulumu, Linux Masaüstü, GNU Uygulamaları, Akademisyenler İçin Linux, Tez Yazma, İstatistik ve Matematiksel Hesaplamalar, Veri Değerlendirme ve Çizim, Linux Altında Yazılım Geliştirme, Linux ve Ağ Servisleri, Temel Linux Ağ Servisleri, Veri Tabanı Sunucuları Kurulumu konuları anlatıldı.

Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Yavuz, 1980’li yıllarda başlayan özgür yazılım hareketinin günümüzde açık kaynak hareketi ile birlikte bilgi işlem sektörünün hemen her alanında vazgeçilmez bir pozisyon elde ettiğini hatırlattı.

Yavuz, “Bu uygulama ile artık en kritik iş uygulamalarından tutun da sıradan günlük ofis uygulamalarına dek somut alternatifler sunmaya devam ediliyor. Biz de Atatürk Üniversitesi ve özellikle Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak bu çalışmaların içindeyiz ve güçlü bir parçası olmak istiyoruz” dedi.

Öğretim üyelerinin, asistanların ve öğrencilerin katıldığı seminerin çok başarılı geçtiğini ifade eden Yavuz, GNU/Linux işletim sistemi başta olmak üzere özgür ve açık kodlu yazılımların şirketler kadar araştırma geliştirme çalışmalarını özgür ve açık platformda sürdüren üniversiteler için de özgür ve açık kodlu yazılımların, ticaretin ve inovasyonun ötesinde, geleceğe yönelik öncü teknolojileri sağlamanın ortamını teşkil ettiğini kaydetti.

HABER MERKEZİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder