8 Temmuz 2011 Cuma

62 Kursiyer daha deney hayvanlarıyla çalışma yetkisi aldı


Atatürk Üniversitesi “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanlığı” tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Deney Hayvanları Kullanım Eğitimi Programı” Türkiye’nin dört biryanındaki üniversitelerden ve hastanelerden 62 kursiyerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Atatürk Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, ilki geçen yıl yapılan programa 32 katılımcı olduğunu hatırlatarak, bu yıl bu sayının ikiye katlandığını, önümüzdeki yıl katılımcı sayısının daha da artacağını söyledi.

Atatürk Üniversitesi’nin açtığı programın önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade eden Atasever, on gün süren programda katılımcılara alanlarında uzman 15 bilim adamı tarafından deney hayvanlarının kullanılması konusunda teorik ve uygulamalı bilgiler verildiğini belirtti.

40 saat teorik, 40 saatte uygulamalı olmak üzere toplam 80 saat eğitim alan kursiyerlerin bu süreçte deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırmalar, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin, kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip hale geldiklerini ifade eden Atasever, şöyle devam etti:

“Araştırıcılara Deney Hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak verildi. Bu gün burada başarılı olan arkadaşlarımıza ‘Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası’ vermekten mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim.”

Deney hayvanı kullanarak her türlü eğitim, araştırma, uygulama ve test yapmak isteyen veya bu programların yapılmasında deney hayvanlarına dokunarak ve gözlemleyerek katkıda bulunan öğrencilerin, araştırmacıların, akademik, sağlık, teknik ve idari personelin deney hayvanı kullanıcısı olarak kabul edildiğini anımsatan Atasever, çalışmalar sırasında tavşan, fare, sıçan kullanıldığını ve 300 TL katılımcı ücreti alındığını sözlerine ekledi.

Programın teorik kısmı Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Seminer salonunda, uygulamalı dersleri ise Atatürk Üniversitesi Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi ‘nde yapıldı.

Sertifika törenine Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu, Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, akademisyenler ve kursiyerler katıldı.

HABER MERKEZİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder