24 Aralık 2013 Salı

Şeb-i Arus Şiir Dinletisi

____
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitü ve İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği, Hz. Mevlana’nın ölüm yıldönümü sebebi ile “Şeb-i Arus Şiir Dinletisi” adlı bir program düzenledi.
Şiir dinletisi Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salon’un da gerçekleştirildi. Gecede, Nurettin Hınıslıoğlu ve Vefa İlahi Grubu ilahilerle sahne alırken, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Süleyman Çiğdem, Prof. Dr. Mahrub Talei, Saudabeh Karimi ve Nerges Mohammedifard Hz. Mevlana’nın şiirlerini seslendirdiler.
HABER MERKEZİ

Atatürk Üniversitesine AB Komisyonu tarafından AKTS Etiketi Ödülü Verildi

_
Avrupa Komisyonu tarafından 2013-2016 dönemi için Atatürk Üniversitesine AKTS Etiketi (ECTS Label) Ödülü verildi.
AKTS Etiketi, üniversitenin AKTS ile ilgili uygulamalarını (Ders Bilgi Paketi ve Erasmus Öğrenci Dosyaları) doğru bir şekilde yaptığını gösteren bir onur ödülüdür. Böylece Atatürk Üniversitesinin AKTS (Avrupa Kredi ve Transfer Sistemi) uygulamaları Avrupa Komisyonu tarafından akredite edildi.
2010 yılı başından itibaren Bologna Süreci çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Atatürk Üniversitesi, 2011 yılında da 2011-2014 dönemi için Diploma Eki Etiketi Ödülü kazanmıştı.
Başarılı Bologna Süreci çalışmalarının sonucu olarak Üniversitemiz, her iki ödülü de almıştır.
HABER MERKEZİ

"Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü" sahibini buldu

_
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Metin, ODTÜ-Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Vakfı 2013 yılı Araştırma Teşvik Ödülü’nü, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan törenle aldı.
ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, her yıl ulusal düzeyde, araştırmalarıyla bilim alanlarından birinin gelişme­sine katkıda bulunan ya da bu alanda ülke sorunlarının çözümüne yardımcı olan genç araştırmacılara “Onur, Bilim, Hizmet, Araştırma Teşvik ve Teknoloji Teşvik” ödülleri vermektedir. 
Üniversitemiz Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Metin, “Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü’ne” “Hidrojen Depolama ve Kataliz” konularındaki çalışmaları ile bu ödüle layık görülmüştür.
HABER MERKEZİ 

Açıköğretim Fakültesi’nden “Asker-Sivil İlişkileri” Konulu Konferans

___
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde “Asker-Sivil İlişkileri” başlıklı konferans düzenledi. 
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin düzenlediği “Asker-Sivil İlişkileri” konulu konferansta, Türkiye’nin tarihsel süreç içerisinde çeşitli dinamikler çerçevesinde yaşadığı dönüşümler ele alındı. 
Avrupa Birliği harmonizasyonu öncesi ve sonrasında asker sivil ilişkilerinde kurumsal ve kültürel dönüşümlerin vurgulandığı konferansa Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, dekanlar, müdürler, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın gerçekleştirdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Lisans Programı koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, asker sivil ilişkilerinin ülkemiz açısından önemine değindi.
Asker sivil ilişkilerinin değerlendirilmesinde öne çıkan teoriler üzerinde duran Narlı, AB yapılanması ve uyum sürecindeki yol haritasında önem kazanan unsurları açıkladı. 1950’lerde Samuel Huntigton’un asker sivil ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerini ayrıntılı olarak ele alan Narlı, askerlerin politikayla ilgili kararlara müdahale edilmediği model önerisini vurguladı. Asker-sivil ilişkilerinde Türkiye’yi açıklamak üzere AB’ye uyum süreci ile küreselleşme, ekonomik dönüşümler gibi diğer toplumsal süreçlerin etkisine dikkat çeken Narlı, askerin informal kontrol mekanizmalarının kullanılmasının önemine değinirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda askerlerin modernleştirici rolü bulunduğunu, askerlerle bürokratik elit ve burjuva arasında elit ittifakı kurulduğunu ifade etti. Türkiye’de adeta bir tabu olan milli güvenlik konusunun günümüzde birçok platformda değerlendirilebildiğini belirten Narlı, geçmişten günümüze önemli dönüşümler yaşandığını ve asker, toplum ve siyasi karar alma mekanizmalarının çeşitli süreçlerden geçtiğini sözlerine ekledi. Elitist tarafı bulunan askerin toplumla ilişkilerini vurgulayan Narlı, askerin parlamentoyla ilişkilerinin Anayasal ve yasal boyutları da bulunduğunu belirtirken, bu ilişkilerin AB’ye uyum sürecinde değiştiğine dikkat çekti. Liberal ekonomik modelin benimsenmesiyle birlikte ülkemizde kırılmaların yaşanmaya başladığını ve günümüzde ciddi anlamda dönüşümler olduğunu vurguladı.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Nilüfer Narlı’ya plaket takdim eden Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Üstün Özen, bu tür akademik etkinliklerin önem taşıdığına dikkat çekti. 
HABER MERKEZİ